~ JANGAN LUPA MENGUCAPKAN SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BAGINDA RASULLULLAH S.A.W. DAN KELUARGA BAGINDA SEMASA MEMASUKI BLOG INI :-)~

Isnin, 3 September 2012

Ahaksss aku kena marah tau

Salam syawal kawan-kawan tersayang,

Tahniah pada yang berjaya menghabiskan puasa 6. Untunglah barang siapa yang sambung pulak puasa ganti dan puasa nazar. Elok bebenor puasa di bulan syawal nikan, sebabnya banyak sangat open house di hujung minggu, bila dah makan banyak, kolestrol pun naik, maka dengan berpuasa, insyaallah hilang segala penyakit. Puasa itu sesungguhnyakan penyempuh penyakit.

Hari ni aku datang kerja seperti biasalah. Masih memandu seperti biasa. Sedang dok bersarapan di tempat duduk aku, (aku malas nak lepak di pantry, dikhuatiri telinga aku ni akan mendapat dosa kering mendengar kutukan dan kritikan daripada staff-staff yang suka membawa mulut), seorang akak datang mengadap aku, katanya hari ni kau drive ke? Aku dengan penuh perasaan mengangguk, sebab nak jawab tak boleh, mulut penuh dengan makanan.

Kau ni degil tau tak? Kau tu dah 38 minggu, tunggu masa je nak bersalin. Kenapa tak suruh husband kau je hantar?

Erkkk! Memang husband saya berkeras nak hantar, tapi saya jugak berkeras nak memandu sendiri, sebab saya rasa masih gagah nak memandu, tak ada masalah, jangan suruh berlari udah, aku menjawab perlahan.

Kau tu tak ada pengalaman nak bersalin, tak ada pengalaman sakit bersalin, tak ada pengalaman contraction macam mana, kang tengah memandu sakit macam mana? Degil tau dia ni. Akak tu sambung membebel. Aku hanya mampu terdiam kekelatan.

Selepas akak tu berlalu pergi, aku cepat-cepat ke pantry buat air minuman. Tercekik makan nasi tercekik kena bebel satu hal, kat pantry dah ramai orang.

Eh ada lagi kau, ingat dah meletup? Seorang akak tegur aku.

Ada lagi kak, lambat lagi nak meletup, 19.9 ni baru meletop, aku jawab penuh keyakinan.

Yelah tu, buatnya minggu ni kau meletup macam mana, kau ingat date doktor kasi tu tepat ke pada semua orang? Seorang akak lain menyampuk.

Aku angguk tanda setuju.

Kau drive ke? Seorang akak lain pula bertanya sambil pandang serius muka aku.

Aku dah diserang rasa gelabah. Nak menipu tak reti, jawab yang benar jugak akhirnya.

Aku jawab, ahh akak, masih memandu seperti biasa.

Kau jangan, suruhlah husband kau yang hantar, buatnya kau sakit nak beranak kat ofis ni macam mana, itu tak pe lagi, buatnya sakit nak bersalin tu dalam kereta sorang diri, tak ke naya.

Aduhhh kena bebel lagi.

Aku akui mereka semua prihatin pada aku, sebab pada merekalah aku jadikan tempat rujukan. Aku nak tanya sapa lagikan.

Tapi, jujur aku cakap, aku masih mampu memandu sendiri. Aku tak naklah mendabik dada, bercakap besar, tapi aku jujur masih boleh memandu. Aku tak nak susahkan Tok Ketua, cukuplah dia jaga aku sepanjang 9 bulan ni, sampai kadang-kadang makan hati dengan aku, betapa sabarnya dia, esok-esok dalam pantang dia jugaklah nak jaga aku daripada A-Z.

Maka, biarlah selagi kudrat ada, aku masih nak memandu. Sepanjang masa, setiap detik aku berdoa semoga kalau sakit nak bersalin pun bukannya semasa aku sedang memandu, bukan semasa aku di ofis. Memang, kalau di ofis hospital tak jauh, 5 minit je, tapi aku tak naklah bersalin kat hospital tu, belum tentu aku dapat doktor wanita.

Doakan aku bersalin secara normal. Doakan semoga aku dipermudahkan bersalin sebagaimana Allah permudahkan Siti Aminah bersalin. Doakan agar aku sakit nak bersalin tu aku rasa di rumah, bukan di ofis.

Aku akui sekarang pun perut aku dah sakit, sebab mengeras, sampai satu tahap aku langsung tak boleh bergerak, ari-ari aku dah sakit, tapi bak kata kawan-kawan ofis itu contraction minor je.

Maka, tunggu jelah hari dan masanya. Akan tiba jua. Semua orang rasa sakit bersalinkan. Cuma berbeza cara sakitnya sahaja.

9 ulasan:

kakcik berkata...

Untuk anak sulung, kakcik bersalin awal 16 hari dari tarikh jangkaan doktor. Jadi, moralnya - berhati-hatilah Dik. :)

Egg Head berkata...

hehehe.....

akak,
dgr la sikit nasihat tu....
memang la akak x nak menyusahkan Tok Ketua,
tp what happen kalau benda tu berlaku gak....
kan nanti makin menyusahkan n serabutlah Tok Ketua.....
so after this...
tolong la jgn berkeras....nanti takut perangai tu,melekat kat baby tu.....woha2x...

saya nasihat mcm la,saya dah berpengalaman pula.....hehehe...

sharing is caring...

marinahunny berkata...

Ni cik akak nk bebel jugak ni wpun xde pengalaman, kdg2 terlalu berdikari pon xleh jg dik. Dah dekat nk bersalin dah ni, org kata anak sulong ada yg tercepat keluar. Maka berhati hati lah. Risau jg benda kita xleh jangka kan. Doa tetap la kena doa kan tp yg akn datang kita xtau cmne. Mesti tok ketua risau istei dia ni berkeras nk drive sndiri

Wanita Bertudung Hijau berkata...

kakcik : tu dia aihhh, kalau 19.9 tolak date hari ni, 16 harilah ek, huwaaaa takuttttttttt

ishhhh cuak dah ni, jumpa doktor esok tgklah macam mana

egg head : betullah, kalau perkara tak diingini berlaku lagilah susahkan, napalah saya tak berfikir sampai ke situ, bengong betul, tkasih atas nasihat yg berguna

marina : hehehehehe, betullah, sy dah rasa bersalah engkar arahan Tok Ketua, kang takut kena daulat je ni kang, adoiiiiiiiii

RULZA berkata...

saya pula bersalin 10 hari awal dr tarikh due..

kalau melotup pun takkan sakit dan dan tu juga..kalau faham proses bersalin kita booleh plan masa dan apa yang kita kena buat...kadang2 tergelak juga mendengar kerisauan orang...

insyaallah semua akan dipermudahkan..

ada orang dah turn tanda macam pecah air ketuban pun masih boleh memandu ke hospital sendiri untuk bersalin sebab masa tu hubby dia oustation

apapun macam kata kakcik, berhati2..diri sendiri tau badan boleh ke idak kan..kalau agak dah tak boleh cr alternatif..:)

semoga akak dan anak sihat2 saja..:)

RULZA berkata...

Assalamualaikum kak..

akak dah bersalin ke? huhu

Wanita Bertudung Hijau berkata...

Rulza : dah sehari slps entry ni ditulis.nnt sy update ye

Wanita Bertudung Hijau berkata...

Betullah sy bersalin awal 15 hari betul cakap kak chik

RULZA berkata...

Assalamualaikum kak..masih cuti ke..?
lamanya tak dengar cerita..:)