~ JANGAN LUPA MENGUCAPKAN SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BAGINDA RASULLULLAH S.A.W. DAN KELUARGA BAGINDA SEMASA MEMASUKI BLOG INI :-)~

Jumaat, 13 Jun 2014

kembali bersiaran bersama cerita sensasilah konon

Assalamualaikum wbt berdebar pulak nak tulis entry terbaru lama sangat dah aku rindu nak tulis, banyak sangat dah cerita aku nak luah, sehinggakan aku tak tahu nak mulakan yang mana satu. tamaknya aku. Kini, aku sudah bergelar ibu, untuk dua orang puteri. cepatnya masa berlalu. cepat dan express tak? hahaha, aku kan dah tua, kenalah pulun beranak, boleh gitu? ada kawan yang cakap aku gelojoh, biarlah, sakit beranak aku yang tanggung, bukan dia. ada kawan yang cakap sian anak sulung nanti tak cukup kasih sayang, aku rasa tak kot, sama sahaja layanannya malah anak aku yang sulung excited bila dia ada adik, dia boleh ragging gitu, ajak main bola, ajak main teddy bear, ajak berlari walhal adiknya baru boleh bergolek-golek semata. sudahnya adik dia bergolek je, ditariknya kaki tangan ajak main dalam paksa. boleh gitu? jenuh aku explain. actually biarlah apa orang nak kata, aku dah pun ada 2 anak dalam masa 2 tahun, anak yang sulung setahun 3 bulan dia dah dapat adik. kini anak sulung 1 tahun 8 bulan anak yang kedua 5 bulan lebih. anak no 2 ni lahir ngam2 hari krismas last year, nak jugak tu keluar hari krismas, walhal due date 28.12.13. bagus jugak, bagi yang jenis payah nak ingat number macam aku, senanglah aku nak ingat sebab satu malaysia cuti hari tersebut yakni hari krismas, besday si kakaknya sahaja aku kena hafal, 4.9.12. jenuh aku menghafal date, tapi sebab dia bulan syawal so taklah susah mana aku nak hafal. walaupun anak kedua aku baru boleh bergolek, baru 5 bulan, aku rindu nak pregnant lagi. walhal sakitnya bersalin hanya Allah yang tahu. tahu tak kenapa? bila pregnant aku rasa aku menjadi muslimah sejati(perasan sangat), sebabnya ketika pregnant aku mampu melebihkan amal ibadah, sebagai contoh, kalau tak pregnant aku hanya mampu khatam quran sekali, masa pregnant pulak at least 2 kali aku mampu khatam. itu antara contohnya la. pelik kan. bukan pelik, cuma iman aku je tipis melampau. patutnya boleh istiqamah tapi bila pregnant mampu je istiqamah, bila tak pregnant tak mampu. sengalnya!!! mungkin sebab pregnant maka aku terdorong buat amalan lebih sebab aku lebih ingat mati. aku takut aku mati ketika bersalin macam arwah ibu aku. aku takut sangat. puasa pun begitu, aku mampu puasa sunat secara konsisten semasa mengandung tapi kalau tak mengandung malas pulak aku nak berpuasa sunat, aku sendiri tak paham kenapa aku tak boleh buat gitu ketika tak mengandung. iman aku masih lemah. aku kena ubah. bila bergelar ibu, segalanya berubah especially melibatkan rutin. kalau dulu tidur malamku tak de sapa ganggu, boleh je nak sambung tidur lepas subuh, sekarang dah hampir 2 tahun aku tak cukup tidur. penat? tak usahlah cakap, tapi nikmat seronok tu lebih daripada segalanya. aku pun dah lama tak de privasi untuk diri sendiri. apa-apa pun anak-anak diutamakan. kadang rasa nak marah, give up bila penat, tapi aku cepat-cepat istighfar bila kawan aku selalu pesan, orang lain nak anak, ko pun nak anak, bila ada anak tak bersyukur, maka aku anggap semua itu ujian apatah lagi bila anak aku yang sulung sangat-sangat lasak. semua orang cakap anak aku lasak, jiran tetangga, paling kerap cakap anak aku lasak adalah pengasuh anak aku. Pengasuh cakap selama dia jaga anak orang, anak aku paling lasak ketika ini, carta teratas padahal pompuan. Ramai lagi anak orang lain yang dia jaga termasuk anak lelaki, tapi anak akulah yang palinggg lasak. Aku nak tersengih pun ye, nak nangis pun ye, aku tak tahu nak cakap seronok atau sedih, sebab aku akuinya. sebab tu sejak ada anak, aku dah kurang keluar jalan, nak makan kat kedai pun tak sanggup, anak aku tak reti duduk diam dalam kerusinya nak pegi jalan rumah sedara, pegi sekejap rasa, sekadar ziarah supaya diaorang tak cakap aku lupa sedara. malulah bila kang perabot rumah mereka bersepah atau rosak. maklumlah sedara aku mana ada anak kecik, so susunan perabot tu dah lain. rumah yang ada anak kecik ni kita boleh tahu susun atur perabotnya sangat berbeza, sila setuju dengan statement aku nak pergi jalan rumah kawan lagilah segan, pegi sekadar memenuhi undangan, dah habis hajat maka segera pulang. aku pun tak faham kenapa anak sulung aku langsung tak reti duduk diam walau satu saat. aku jeles giler bila tengok anak orang lain kat kedai makan suci dan sopan je, boleh duduk diam, alangkah bestnya kalau anak aku gitu, maka aku rela makan di rumah daripada pegi kedai. tak semua orang paham situasi anak aku, mesti diaorang cakap ibu bapak tak ajar anak. walhal anak sulung aku tu selalu kena cubit perut tahu tak? jahat tak aku? aku pun pelik dengan anak sendiri aku macam singa, dengan anak buah aku tak sanggup pulak nak marah. maka anak buah semua rapat dengan aku, rahsia mereka dalam genggaman aku, mereka siap cakap jangan bagitau ibu ayah mereka. hahahaha mungkin sebab kegarangan aku, maka anak sulung aku apa-apa refer bapaknya. hahaha. lagipun tok ketua sangatlah suka melayan anaknya. melayan sungguh2. oh ya ada cerita disebalik semua ini. nanti kita sambung ya. aku ada keje sikit.

4 ulasan:

marinahunny berkata...

Patutlah lama menyepi. Ingtkan 1 rupanya dah 2 ye tahniah.

Wanita Bertudung Hijau berkata...

menyepi sbb takde kemudahan nak tulis blog, bila tulis blog takde perenggan pulak ni, aduiiii peninggg sy

syuhadaa berkata...

Yeayyyy :D Dah lama saya tunggu akak update blog. Tahniah kak

Wanita Bertudung Hijau berkata...

terima kasih kerana membaca wpun entry ni takde perenggan. tah knp jd begitu tah. sabo jelah, hahaha