~ JANGAN LUPA MENGUCAPKAN SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BAGINDA RASULLULLAH S.A.W. DAN KELUARGA BAGINDA SEMASA MEMASUKI BLOG INI :-)~

Jumaat, 17 Disember 2010

Soalan perangkap?

Hari jumaat yang mulia. Semua orang Islam tahu, hari jumaat penghulu segala hari. Semua orang Islam tahu, semua yang bernama lelaki muslim, wajib solat Jumaat. Tak de sistem pengecualian. Yang wanita pula, jangan ambil kesempatan untuk mengular, merewang ke shopping complex dan melengahkan solat Zohor. Aku cakap kat diri sendiri. Kadang-kadang alpa juga, maklmumlah, syaitan tak akan pernah rasa bosan untuk menghasut aku untuk menambahkan dosa. Aku je yang kadang-kadang rasa bosan nak buat benda baik (ekk????)

Hari jumaat juga, kebanyakan jalan menghala ke ofis agak kurang jem. Kurang sikitlah kan, tambahan sekarang pula cuti sekolah, bilangan kenderaan itu memang terasa kurangnya. Situasi yang sama berlaku di ofis aku. Department aku lengang dan sunyi. Ramai ambil cuti agaknya, termasuklah HOD aku. Habiskan cuti tahunan yang masih banyak berbaki. Aku pun masih ada cuti, boleh carry forward. Konon nak simpan cuti tu pergi umrah tahun depan, tapi duit tak cukup lagi ni, macam mana ni? Akhir zaman ni pula, nilai matawang semakin hari semakin mengecil, semakin hari semakin menyusut.

Seperti biasa, setiap kali hari jumaat juga, aku akan ambil kesempatan meringankan mulut bertanya kepada kawan-kawan lelaki aku tentang isi khutbah jumaat. Setiap kali jumaat, itulah soalan aku, samaada aku bertanya melalui berdepan, melalui ym, sms atau email.

Kebanyakan jawapan aku dibiarkan tergantung oleh mereka, especially apabila aku menggunakan platform YM. Hanya segelintir yang sudi jawap, yang sudi share, yang sudi menaip panjang lebar, yang lain tak tahulah sengaja tak nak jawab, malas, atau tak ada masa nak menjawab soalan aku yang sentiasa berulang-ulang setiap kali munculnya hari jumaat.

Hairan juga aku, kenapa ya mereka tak nak jawab? Aku ni memang dahagakan info, apatah lagi ilmu agama, rugi sangat kalau aku mengamalkan dasar berat mulut. Maka aku uji mereka yang tak menjawab soalan aku tadi dengan soalan lain, soalan yang lebih kepada duniawi. Contoh soalan, wahhh HP baru, RM berapa tu ya? Boleh pula menjawab. Segera pula menjawab. Atau soalan begini, tadi korang makan apa? Dengan excited menjawab soalan aku dengan panjang lebar. Aik? Soalan aku yang 1st tadi tu membosankan ke? Mungkinlah. Cuma barangkali mereka yang tak mengiyakan secara zahir je.

Ada juga kes di mana mereka bukan menjawap, sebaliknya mempersoalkan aku kenapa bertanya soalan demikian? Kenapa? Tak boleh ke aku tanya, sharing is caring kan? Aku jawab begitu dan tersengih. Tak adalah kata mereka, macam soalan perangkap je. Susah soalan macam ni orang nak tanya. Ye ke? Sesungguhnya, aku tak ada nawaitu negatif lain walaupun sebesar hama melainkan aku memang nak tahu apa isi khutbah tersebut, kot-kot ada info berguna yang boleh aku muatkan dalam blog aku kelak. Aku bukan tanya gaji diaorang berapa, kalau secara tiba-tiba aku tanya soalan tu, logiklah aku dikatakan ada nawaitu tersembunyi.

Aku tak nak salahkan mereka, selepas ni, kalau nak cari info, cari sendiri, tak payah nak mengharapkan mereka. Moral of the story, sekerap boleh selepas ni dengarlah kuliah zohor kat surau ofis, tak payah mengharap info daripada mereka lagi.

Selamat berhujung minggu :-)

p/s : terima kasih kepada yang sudi menjawab soalan khutbah jumaat tu walaupun sekadar ala kadar.

6 ulasan:

nidus2 berkata...

Sempat baca satu n3...menarik betul.
Lain kali Pak Nidus berkunjung lagi.

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum WBH...

khutbah Jumaat boleh juga dibaca di laman web JAKIM atau JAIS. :)

Semarak Api berkata...

slm wbh

rmai jek yg smp msjd bl khutbah da nk abes atau da abes..kdg2 sy tny gk mber dgr ke ktbh,dorg ckp aku ttdo ms kutbah..hmm..

siti murni berkata...

Salam..
menarik sangat entri ni...:)
biasanya ramai yang skip dengar khutbah...entah lah kenapa...majlis ilmu..memang macam tu.

marinahunny berkata...

ada jugak yg dengar tp x ambik tau..hmmm..

Wanita Bertudung Hijau berkata...

nidus : tkasih kerana berkunjung, jgn lupa selitkan info bersama :-)

kakcik : oh, t/kasih, lps ni boleh copy paste drpd situ dan buat filing :-)

semarak api : itulah, ada juga yg bg alasan tido :-)

siti murni : :-)

marina : itu selalu juga berlaku :-)