~ JANGAN LUPA MENGUCAPKAN SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BAGINDA RASULLULLAH S.A.W. DAN KELUARGA BAGINDA SEMASA MEMASUKI BLOG INI :-)~

Jumaat, 30 September 2011

Kisah sekotak kurma




Semalam, selesai makan malam, semasa mengemas dapur, aku lihat masih ada berbaki sekotak kurma yang belum terusik. Gara-gara kurma ni tak habis bukan kerana aku dan suami tak suka kurma tapi ofis aku lah ni puncanya, last-last minute baru nak kasi kurma pada staff yakni dah hujung Ramadhan baru nak kasi lagi 2 kotak kurma. So, tak ada siapa nak makan sebab kurma dah ada banyak stok dalam rumah.

Supaya tragedi tahun lepas tak berulang di mana kurma aku tahun lepas aku lupa nak makan dan akhirnya membusuk begitu sahaja dan terpaksa dibuang, maka, aku dapat ilham untuk buat jus kurma dan agar-agar kurma. Segera aku bekerja keras merealisasikannya :-)

Jus kurma memang favourite akulah, sebab tiap kali menjelangnya Ramadhan, aku wajib cari jus kurma selain air kathira. Tapi agar-agar kurma semalam 1st time aku buat. Maka, aku dah ambil tindakan bijak di mana aku tak membazir buah kurma. Alhamdulillah, satu pembaziran dapat dielakkan.







7 ulasan:

kakcik berkata...

Dalam peti sejuk kakcik pun masih ada beberapa kotak lagi kurma. Entah bila nak habisnya.

RULZA berkata...

samalah cam saya..masa ramdhan dulu banyak dpt kurma juga..rezeki..tapi yalah ada kurma tak tahan lama..jadi, buat jus dan agar2...sedap..:)

Wanita Bertudung Hijau berkata...

rulza : sy teringin nak buat kek kurma, tp takut tak jadi

hahahaha :-)

Norsha berkata...

baca n3 ni, baru teringat ada lagi baki kurma dlm peti, idea bagus ni, buat jus....

Yunus Badawi berkata...

Opis awak nak bagi kurma tu kpd client kot tapi dah tadke lagi yg nak diberi baru berikan kpd staf ..... hehehe

ank_ayah berkata...

buat jemput-jemput kurma pun ok. sodap. :D

p/s: kurma kat rumah tu ayah suruh buat bantal peluk. huhu malasnyeeee > <

Wanita Bertudung Hijau berkata...

norsha : selamat minum jus kurma :-)

anak_ayah : haaa, blm penah try, mesti sedap, nnt nak try, gud idea :-)