~ JANGAN LUPA MENGUCAPKAN SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BAGINDA RASULLULLAH S.A.W. DAN KELUARGA BAGINDA SEMASA MEMASUKI BLOG INI :-)~

Jumaat, 8 Julai 2011

Tazkirah pagi tadi

Assalamualaikum. Bismillah. Pagi tadi selepas belajar iqra yang dah masuk final, ada sesi tazkirah. Ustaz masih menekankan tentang bulan Syaabaan. Ustaz kata malam 15 Syaabaan adalah malam di mana junjungan besar Nabi Muhammad SAW solat sehingga bengkak kaki tu. Zaman kita hati yang bengkak kalau imam baca surah panjangkan. Hahaha

Kemudian ustaz kata lagi, ramai yang beranggapan solat tahajud kena tidur terlebih dahulu. Tapi sebenarnya solat tahajud adalah di antara selepas Isyak dan sebelum masuk waktu Subuh.

Sesungguhnya ni satu info baru pada aku. Aku sangkakan syarat solat tahajud adalah kena tidur terlebih dahulu. Ishhh, jahilnya aku. Aku berazam tak nak ponteng tahajudlah macam ni. Ya Allah permudahkanlah urusan aku untuk sentiasa tingkatkan amal dan ibadah.

Yesssss

8 ulasan:

RULZA berkata...

insyaallah..jom sama-sama..:)

Wanita Bertudung Hijau berkata...

rulza : jom jom jom nyanyi ala2 jom heboh

hehehhee

hidayu samsudin berkata...

insyaallah...mari hidupkan malam dgn bertahajud..:)

Wanita Bertudung Hijau berkata...

hidayu : jommmm :-)

ank_ayah berkata...

subhanallah.. ye ke..
tula sy pun sangke mcm tu,tahajjud kena tdo dulu. kalau org tanya mcm tu le yg sy bgtahu.. ish2
kalau gtu sblum tdo bole tahajjud la eh?
insyaallah moga dgn itu kita dpt tahajjud dgn istiqamah sampai akhir hayat..insyaallah aminn..

p/s:rajin ye puan mengupdate blog! O.O hehe klau bertandang ke sini ade je entry baru. Alhamdulillah..^^

Wanita Bertudung Hijau berkata...

ank_ayah : sy rajin copy paste artikel je

kekekkee

fuad ansari berkata...

erm.. padat bermanfaat.. terima kasih...

cumanya sy rasa kalau bertahajjud sebelum tidur, kurang feel la kot..

kalau bertahajjud pada 2/3 malam selepas bangun tidur, mesti lebih feel..mungkin suasana sedikit mempengaruhi kita untuk berdoa sambil menangisi akan dosa-dosa kita..

cumanya tu la.. takut terlepas je tahajjud tu sebab bangun2 dah masuk subuh.. (",)

Wanita Bertudung Hijau berkata...

fuad : mgknlah feel kurang, tp tulah takut terlps pulak kang :-)